Tähdellistä asiaa ja kosmista maitokahvia

Kirkas tähti kosmisesti säteilevällä taustalla.
Painikkeessa lukee "Seuraa blogia Blogit.fi"

Maailmankaikkeus ei ole musta eikä tummansininen. Ja vaikka suurin osa tähdistä näyttääkin sinertäviltä ja valkoisilta, se ei ole sinertävänvalkeakaan. Tähtitieteilijät ovat antaneet maailmankaikkeuden päävärisävylle nimen cosmic latte, kosminen maitokahvi. Galaksien lähettämän valon keskiarvo on vaaleahkon kellanruskean, beigen, värinen.

Kirkkaana yönä voi taivaalla nähdä tuhansia tähtiä, mutta se on vain pikkuriikkinen osa maailmakaikkeuden kaikista tähdistä. Tähtien lukumäärää on arvioitu tähtijoukkojen eli galaksien määrän avulla. Nykytietämyksen mukaan Linnunradassa on arvioilta 100–400 miljardia tähteä.

Kun katselet illalla kirkasta tähtitaivasta, näet varmaan tähtien välkkyvän. Tähtien välkkyminen johtuu ilmakehän lämpötilan ja tiheyden muutoksista aiheutuvista häiriöistä. Todellisuudessa tähtiä on punaisia, oransseja, keltaisia, valkoisia ja sinisiä. Tähden väri johtuu sen pinnan lämpötilasta. Ihmissilmä ei vain erota värejä, jos valoa on liian vähän. Tähdet ovat itse asiassa ionisoituneesta kaasusta eli plasmasta koostuvia palloja.

Seuraavan kerran lattea juodessani ajattelen maailmankaikkeutta ja sen beigen väriä. Tuikkivat tähdetkin ovat saaneet uuden merkityksen. Mutta silti kirkasta tähtitaivasta on huikeaa ihastella.


Tiesitkö, että Galileo Galilei teki ensimmäisenä tähtitieteellisiä havaintoja kaukoputkella. 1609–1610 hän havaitsi mm. Kuun vuoret, Jupiterin neljä suurinta kuuta, useita kiintotähtiä ja pilkut Auringon pinnalla.


Lähteet:
Tieteen kuvalehti
Universumin salat/Tiedon maailma
Wikipedia


Lukuvinkkejä

Auringonläikkä-kirjan kansikuva, jossa on sininen silmä, johon heijastuu valoa. Kirjan kirjoittaja on Sanna Soininen.

Auringonläikkä-tarinassa käsitellään lämminhenkisesti ja syvällisesti elämän väkeviä kokemuksia sekä aikuisten että lasten näkökulmista. Millaisia keinoja on selviytymiseen, millaisia iloja ja suruja, pieniä asioita, suurta rakkautta ja intohimoa…

Lukija arvioita:
Koskettava tarina, joka antaa toivoa.”
”Rakkaus voittaa aina.”
”Kuplivaa rakkautta ja raastavaa surua. Sain lohtua omiin surukokemuksiin.”

Kuolemaan asti ja vähän ylikin -kirjan kansikuva, jossa pilvistä muodostuu kasvoja.

”Kuolemaan asti on liian vähän. Kuolema ei voi erottaa meitä. Ollaan vähän sen yli.” Mimosan hääpäivänä lausuttu toive käy toteen. Mimosan elämä kääntyy päälaelleen ja hän saa kokea merkillisiä asioita. 

Lukija arvioita:
”Tätä en voinut lukea itkemättä.
Sain vahvistuksia omille yliluonnollisille kokemuksilleni.
”Erilainen ja mielenkiintoinen tarina”

Leiki kuollutta -kirjan kansi, jossa on koodia ja rikollisen hahmo taustalla.

Kyberrikollisia, tietovuotoja, varkauksia, vapaudenriistoa, huijauksia, pahoinpitelyjä, salakuuntelua, lapsiin kohdistuvaa kaltoin kohtelua – tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.  Inhimillinen tarina uhrien, läheisten, äitien, isien, isovanhempien, lasten, poliisien, tutkijan ja myös rikollisten näkökulmista.

Lukija arvioita:
”Rikollisen hyvä, silti lämminhenkinen.”
”Aina kamalia nuo lapsiin liittyvät rikokset.”
”Inhimillinen tapa kuvata pahoja asioita.”


Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus