Sydäntuoksuja

Värikäs kukkakimppu.
Painikkeessa lukee "Seuraa blogia Blogit.fi"

Ihminen kykenee erottamaan uskomattoman paljon tuoksuja, jopa noin 10 000 erilaista tuoksua. Tuoksuista voi erottaa myös ensivaikutelman jälkeisen sydäntuoksun. Usein nuuhkiessaan ihminen sulkee tiedostamattaan silmänsä. Ihmisellä on myös hajumuisti. Erilaiset tuoksut voivat herättää muistoja ja viedä ajassa taaksepäin.

Nenäontelon katossa sijaitsevien aistinsolujen pinnalla on erilaisia reseptoreja erilaisia hajuja varten. Reseptori toimii kuin lukko, joka aukeaa, kun oikea molekyyli osuu paikalle. Hajuaistin tarkkuus on henkilökohtainen ja perimällä on vaikutusta siihen, miten koemme tuoksut. On tutkittu, että naisten hajuaisti on keskimäärin parempi kuin miesten.

Joku tuoksuu hyvälle ja joku haisee pahalle. Hajujen avulla saamme tietoa ympäristöstämme ja ravintomme sisällöstä. Hajuaistin merkityksen huomaa, kun nenä menee tukkoon. Silloin ei ruokakaan maistu juuri miltään. Hajumuistot tulevat esiin mielivaltaisesti. Vastapaistetun pullan tuoksu voi viedä takaisin lapsuuteen tai liljojen tuoksu läheisen hautajaisiin.

Kimalainen sukeltaa violetin kukan sisään.

TIESITKÖ?

Tutkimuksissa on havaittu, että ilmansaasteet vaikuttavat kukkien tuoksujen vahvuuteen.

Nykyään kaupunkiympäristössä tuoksumolekyylit kulkevat 200-300 metriä ja pölyttäjät eivät löydä niitä. Kun ilma oli puhtaampaa1800-luvulla, tuoksumolekyylit kulkivat jopa 1000 metriä.

Tiesitkö, että ihmisen nenä on herkkä haistamaan geosmiinin tuoksun. Geosmiini on molekyyli, jonka haistamme kostean maan tuoksuna sateen jälkeen. Maaperän mikrobit erittävät tätä ainetta kuoltuaan. Vanhojen talojen kellarit ja homehtuneet ruuat tuoksuvat geosmiinilta.

Kolmivärisiä keto-orvokkeja.

VANHA TARINA KETO-ORVOKEISTA

Kauan sitten keto-orvokkeja kasvoi rikkaruohona viljapelloilla. Ne tuoksuivat ihanilta. Niinpä ihmiset keräsivät niitä innokkaasti ja talloivat samalla viljat jalkoihinsa. Orvokki pyysi Jumalalta, että ottaisi tuoksun pois, jotta vilja säästyisi. Niin keto-orvokki (Viola tricolor) menetti tuoksunsa ja sai tilalle Pyhän kolminaisuuden värit: violetin, keltaisen ja valkoisen.

Lähteitä:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/01/18/hajuaisti
https://www.hengitysliitto.fi/elamanlaatu-ja-hyvinvointi/tuoksut-ja-tuoksuttomuus/hajuaisti-ja-tuoksujen-tarkoitus/
Kirsi Tuominen: Tuoksuva puutarha ja parveke, 2012


Lukuvinkkejä kesään

Lukunäytteet


E-kirjat esim. näistä verkkokaupoista


Kirjasto


Lisää tietoa kirjoista

Leiki kuollutta

Leiki kuollutta -kirjan kansi, jossa on koodia ja rikollisen hahmo taustalla.

Kaipaatko uutta luettavaa? Leiki kuollutta -kirja kertoo rikostutkija Kari Tenhusen tarinan. Kari päätti kirjoittaa kirjan monimutkaisesta rikosvyyhdistä, joka vaikutti myös hänen henkilökohtaiseen elämäänsä. Kyberrikollisia, tietovuotoja, varkauksia, vapaudenriistoa, huijauksia, pahoinpitelyjä, salakuuntelua, lapsiin kohdistuvaa kaltoin kohtelua – tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kari halusi kertoa inhimillisen tarinan uhrien, läheisten, äitien, isien, isovanhempien, lasten, poliisien, tutkijan ja myös rikollisten näkökulmista.

Ihan tavallisena päivänä kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi. Ja se voi vaikuttaa hänen perheeseensä, ystäviinsä ja asuinpiiriinsä. Tarina alkaa Ilmari Pesosesta, joka tempaistaan suuren surun keskeltä rikostutkimuksiin. Ilmarin asuintalossa tapahtuneet varkaudet olivat vain alkusoittoa rikosvyyhdille, joka pala palalta alkoi paljastua. Hänen silmänsä avautuivat ja hän yritti parhaansa mukaan pelastaa tyttärensä ja hänen ystävänsä. Pian hän huomasi, että se ei riittänyt. Lähipiirissä tapahtui useita rikoksia ja pian poliisit olivat kahden rikollisporukan jäljillä.

Verkkokaupoista omaksi


Kuolemaan asti ja vähän ylikin

Kuolemaan asti ja vähän ylikin -kirjan kansikuva, jossa pilvistä muodostuu kasvoja.

Tarinassa on yliluonnollisia asioita vailla selityksiä. Enneunia ja outoja tuntemuksia. Yksinäisyyttä ja häpeää. Rakkautta ja rikoksia. Uusia mahdollisuuksia.

Kirja kertoo Mimosasta. Mimosa on ollut huostaan otettu lapsi ja hän on asunut koko ikänsä lastenkodeissa ja sijaisperheissä. Häntä on pidetty aina outona ja haukuttu jopa noidaksi. Miksun kanssa hän oli tuntenut olevansa vihdoin turvassa. Heidän piti olla toistensa tukena koko elämänsä, niin he olivat luvanneet. Mutta nyt se oli loppu. Vai oliko?

”Kuolemaan asti on liian vähän. Kuolema ei voi erottaa meitä. Ollaan vähän sen yli.” Mimosan hääpäivänä lausuttu toive käy toteen. Mimosan elämä kääntyy päälaelleen ja hän saa kokea merkillisiä asioita. Menneisyydestä paljastuu raastavia totuuksia. Miten menneisyys vaikuttaa tulevaisuuteen? Ja toteutuuko Miksun viimeinen toivomus?



Verkkokaupoista omaksi


Media ja kirjabloggarit voivat tilata ilmaisen arvostelukappaleen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lehdisto@bod.fi.

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus