Kuukalenteri ja vanhan kansan perinteet

”Jos Markun varpaita paleltaa, tulee kylmä kesä.”

Luminen kukkaruukku ja kastelukannu lumisella terassilla.
Painikkeessa lukee "Seuraa blogia Blogit.fi"

Kalenterissani oli merkintä tälle viikonlopulle ”Katso kuukalenteri”. Olin varmaan unelmoinut, että istuttaisin siemeniä esikasvatukseen. Jotenkin ei huvita, kun katsoo lumisadetta ulkona. Taidanpa siirtää istutuksen toukokuun puoleen väliin, jolloin on seuraavan kerran nousevan kuun aika.

Äitini kertomukset hänen lapsuudestaan maaseudulla tulevat mieleeni ajoittain. Lapsuus ei ollut huoletonta, vaan perheessä kaikki lapset osallistuivat maatilan töihin oppien samalla aikuisilta viljelyn aikataulun. Äitini kertoi, että ennen vanhaan töitä ajoitettiin maaseudulla ja seurattiin luonnon merkkejä. Hän sanoi, että nousevan kuun aikaan kannatti kylvää ja istuttaa kasvit, jotka kasvoivat ylöspäin. Laskevan kuun aikaan oli parempi kylvää maan alle kasvavat kasvit ja juurekset. Täydenkuun aikaan lannoitettiin. Laskevan kuun aikaan kitkettiin. Uuden kuun aikaan nautittiin sadosta.

Luonnon vuotuisen kierron seuraaminen oli ennen tärkeää. Eri päiville muodostui sanontoja ja tiettyjen päivien säämerkkejä tutkailtiin tarkkaan. Vanhan kansan kalenterissa 25.4. Markun päivänä lukee, että Etelä-Suomessa päästään jo peltotöihin ja käki ilmoittaa kukunnallaan kesän olevan jo ovella. Markun päivän aattoyö on ollut tulevan kesän sään ennustaja. ”Jos Markun varpaita paleltaa, tulee kylmä kesä.”

”Mitä säätä Erkkinä eniten, sitä kesässä vähiten.” Tuohon uskoen 18.5. Erkin päivänä toivottiin sadetta ja kylmää säätä.

Minusta on hauska tutkia entisiä sanontoja ja kuukalenterin neuvoja puutarhan hoitoon.

Kodin ja Puutarhan kuukalenterissa on myös kastelulle parhaimmat päivät: on hyvä kastella täysikuulla ja ”vesimerkin päivinä”.

Alla on linkkejä kuukalentereihin sekä maaseudun vuodenkierrosta, päivistä ja sanonnoista kertovalle sivustolle.

Kuvakaappaus_kuukalenterista_huhtikuu
Kuvakaappaus Kodin ja puutarhan kuukalenterista.
https://fi.rhythmofnature.net/puutarhurin-kalenteri

Lukuvinkkejä, kunnes puutarhakausi alkaa


Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus