Voiko suruun kuolla?

Särkyneen sydämen oireyhtymä

Lapasten välissä on lumesta muotoiltu sydän. Sydämessä on halkeama.
Painikkeessa lukee "Seuraa blogia Blogit.fi"

Voimakas tunneliikutus voi aiheuttaa erityisen sydänkohtauksen, jota kutsutaan särkyneen sydämen oireyhtymäksi eli takotsubo-oireyhtymäksi. Ilmeistä on, että kohtauksen laukaisee dramaattinen uutinen, tapahtuma tai kokemus. Moni on kuullut esimerkiksi tarinoita, miten joku on menehtynyt heti puolison tai lapsen kuoleman jälkeen.

Kohtaus alkaa äkillisenä rintakipuna, hengenahdistuksena ja pakahduttavana olona, sitä on vaikea erottaa tavallisesta sydänkohtauksesta. Varjoainekuvauksissa selviää, että sepelvaltimot eivät ole tukossa, mutta vasen kammio näyttää ruukkumaiseen muotoon pyöristyneeltä. Osa sydämestä on tällöin lamaantunut. Tutkimusten mukaan mielenjärkytys tai ylimitoitettu liikuntasuoritus voivat laukaista oireet.

Takotsubo-nimen taudille antoivat japanilaiset kardiologit, sillä varjoainekuvauksissa nähtävä sydämen ääriviiva muistuttaa japanilaista takotsubo-nimistä mustekalojen pyyntiruukkua.

Sydänliiton mukaan suurin osa, noin 90 prosenttia, potilaista on naisia. Hyvä uutinen on se, että hoidettuna särkyneen sydämen oireyhtymästä voi parantua. Lähes 95 prosenttia potilaista toipuu.

Lähteet:
sydan.fi
terveyskirjasto.fi

TIESITKÖ! Sydän on noin nyrkin kokoinen elin ja aikuisen ihmisen sydän painaa noin 250-350 grammaa. Sydän on jaettu kahteen puoliskoon: oikea puoli pumppaa verta keuhkoihin ja vasen puoli koko kehoomme. Molemmissa puolissa on kammio ja eteinen. Sinussolmuke sijaitsee sydämen oikean eteisen seinämässä. Sinussolmukkeesta lähtevät sähköimpulssit saavat sydänlihaksen supistumaan ja pumppaamaan verta. Siksi sydämen normaalia rytmiä kutsutaan sinusrytmiksi. Vuorokaudessa sydän voi pumpata lähes 7000 litraa verta ja lyödä jopa 100 000 kertaa.

Viimeistä päiväänsä ei tiedä kukaan. Kukaan ei haluaisi luopua rakkaimmistaan.  Joskus kuolema tulee yllättäen, aavistamatta. Jälkeen jää vain maahan leijaileva höyhen ja pohjaton suru. Joskus lähtö tulee pitkällisen sairauden uuvuttamana. Silloinkin ikävä musertaa, vaikka lähdön on aavistanut.  Elämä tuo ja elämä vie. Menetys on aina yhtä musertava ja se tuntuu käsittämättömältä ja ylitsepääsemättömältä.

Äitini sanoi joskus, että älä sure, kun lähden, vaan iloitse, kun olin. Äidin kuolemasta on jo kauan aikaa, mutta edelleen pidän hänestä muistoja yllä ja iloitsen, että hän oli elämässäni. Samalla tavalla pidän muistoissani elävänä muita edesmenneitä. Muistot auttavat surussa eteenpäin.

Kun aika on
Kun aika on, otathan minusta mukaasi pienen palan, kauneimman muistosi minusta.
Minä talletan sydämeeni palan sinusta, palan, jota kannan aina mukanani.
Kun surutyö on tehty, lupaan, että hymyilen sinua muistellessani.
Niin minäkin haluaisin sinun tekevän.


Lukuvinkkejä

Auringonläikkä-kirjan kansikuva, jossa on sininen silmä, johon heijastuu valoa. Kirjan kirjoittaja on Sanna Soininen.

Auringonläikkä-tarinassa käsitellään lämminhenkisesti ja syvällisesti elämän väkeviä kokemuksia sekä aikuisten että lasten näkökulmista. Millaisia keinoja on selviytymiseen, millaisia iloja ja suruja, pieniä asioita, suurta rakkautta ja intohimoa…

Lukija arvioita:
Koskettava tarina, joka antaa toivoa.”
”Rakkaus voittaa aina.”
”Kuplivaa rakkautta ja raastavaa surua. Sain lohtua omiin surukokemuksiin.”

Kuolemaan asti ja vähän ylikin -kirjan kansikuva, jossa pilvistä muodostuu kasvoja.

”Kuolemaan asti on liian vähän. Kuolema ei voi erottaa meitä. Ollaan vähän sen yli.” Mimosan hääpäivänä lausuttu toive käy toteen. Mimosan elämä kääntyy päälaelleen ja hän saa kokea merkillisiä asioita. 

Lukija arvioita:
”Tätä en voinut lukea itkemättä.
Sain vahvistuksia omille yliluonnollisille kokemuksilleni.
”Erilainen ja mielenkiintoinen tarina”

Leiki kuollutta -kirjan kansi, jossa on koodia ja rikollisen hahmo taustalla.

Kyberrikollisia, tietovuotoja, varkauksia, vapaudenriistoa, huijauksia, pahoinpitelyjä, salakuuntelua, lapsiin kohdistuvaa kaltoin kohtelua – tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.  Inhimillinen tarina uhrien, läheisten, äitien, isien, isovanhempien, lasten, poliisien, tutkijan ja myös rikollisten näkökulmista.

Lukija arvioita:
”Rikollisen hyvä, silti lämminhenkinen.”
”Aina kamalia nuo lapsiin liittyvät rikokset.”
”Inhimillinen tapa kuvata pahoja asioita.”


Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus