Toivota hyvää yötä myös itsellesi

Miltä tuntuisi nukahtaa kuusen juurelle pehmeän sammalmaton päälle? Alimmat oksat antaisivat suojaa ja tuttu havun tuoksu hivelisi hajuaistiasi. Lämmin rauha laskeutuisi peitoksesi. Kevyt tuulenhumina keinuttaisi sinut sikeään uneen tähtien loistaessa taivaalla. Ihana ajatus, mutta todellisuudessa sinua häiritsisivät kenties muurahaiset, jotka närkästyivät, kun asetuit heidän kulkureitilleen. Lisänä tulisivat korvan juuressa inisevät itikat ja kuulisit myös kaikki luonnon äänet ja säikkyisit niitä.

Ei haittaa, jos kaikkea ei voi toteuttaa oikeasti. Joskus riittää, että annat mielikuvituksellesi siivet. Annat itsellesi vapauden kuvitella. Olen lukenut, että juuri uniongelmiin on hyötyä hengitys- ja mielikuvaharjoituksista. Yhdessä artikkelissa kerrottiin, miten amerikkalaisia sotilaita neuvottiin uneen vaikeissa sotaolosuhteissa. Heitä kehotettiin ajatusten voimalla rentouttamaan lihakset, ensin kasvot, sitten hartiat, kädet, jalat ja viimeiseksi mieli esimerkiksi kuvittelemalla olevansa pimeässä huoneessa mustassa, samettisessa riippumatossa. Toisessa artikkelissa unettomia neuvottiin toistelemaan itselle merkityksetöntä sanaa, jotta valvottavat, päässä pyörivät asiat häviäisivät. Kolmannessa hehkutettiin rentoutumisen ja hengityksen voimaan. Ja varmaan se vanha lampaiden laskemis -konsti auttaa toisia.

Täytyy vaan löytää se juuri itselleen sopiva keino. Missä sinä olisit rennoin ja onnellisin? Vaipuisitko uneen, jos kuvittelisit itsesi hiekkarannalle makaamaan auringon lämmittävien säteiden alle. Vai olisitko turvassa kuusen oksien alla, riippukeinussa tuulen keinutuksessa, laiturilla laineiden liplatuksessa tähtitaivaan alla. Toisaalta se oma sohvannurkka on hyvä paikka käpertyä tai se oma sänky ja oman kullan kainalo. Usein toivotetaan hyvää yötä muille, mutta sitä pitäisi myös toivottaa itselleen. Sen jälkeen olisi rauha vaipua unten maille.

Loppuun Kauniita unia -runoni.

Kauniita unia

Ollapa pesä kuusen alla,
siellä turvassa maata ja olla,
nuuhkisin havujen tuoksua,
ilman kiireitä ja juoksua.

Pehmoinen sammalmatto
ylläni jykevä havukatto
Tuuli pieni ja hento,
oloni on niin rento.

Silmäni kiinni vaipuu,
unta on suuri kaipuu.
Matkani unten maille
on vain vähää vaille.
”Kauniita unia”, toivotan,
ja ihanaan uneen nukahdan.

PS. Iltalukemista ei kannata unohtaa. Auringonläikkä-kirjaani on saatavana esimerkiksi alla olevista paikoista:

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus